MťrŤne Rouma Healingcoaching

HOGER BEWUSTZIJN IN LIEFDE

Het klinkt mooi: Hoger Bewustzijn in Liefde. Deze woorden worden vaak uitgesproken,
maar wat betekenen ze? En hoe bereiken wij een Hoger Bewustzijn?

Liefde Is.
Laten we eerst op het begrip Liefde inzoomen. Liefde, zo weten we uit ervaring, voelen we in ons hart (centrum). Zij wordt aangeraakt bij een mooie zonsopgang, als iemand een liefdevolle opmerking maakt of als we een attentie ontvangen. Dingen waar wij dankbaar voor zijn. Liefde voelt mild, zachtaardig, warmhartig en mooi. Wij voelen ons betrokken, geÔnteresseerd en nieuwsgierig. Liefde wil geleefd worden. We willen uit die kelk geven. Echte liefde is een staat van zijn. Daarom: Liefde Is. Zij zit binnen in ons en heeft verbinding met de wereld om ons heen. Wij geven vanzelf, uit liefde. Hard werken is niet nodig.
Deze staat van zijn is voor velen van ons een verre stip op de horizon. Omdat er weinig liefde voor onszelf in het vat zit. Wij vinden namelijk van alles van onszelf. Bekritiseren onszelf aan de lopende band. Dat is geen liefde. Wťl een daad van liefde is accepteren wie wij in wezen zijn. Is onszelf respecteren, wat zoveel betekent als verantwoordelijkheid nemen voor wie wij zijn, opkomen voor onszelf. Onszelf leven en uiten. Om dit te kunnen zullen wij onze krachten aan moeten boren. Dat noem ik 'opbouwen': stevigheid, veiligheid, zekerheid en vertrouwen in onszelf vinden. Niet meer bang zijn voor diepe lagen in onszelf. Dan kunnen wij van onszelf houden, met alles er op en er aan, inclusief onze rafelrandjes! Hoe meer we van onszelf houden, hoe zuiverder onze (liefdes)relatie met onze omgeving wordt: met de aarde, flora en fauna en alle mensen om ons heen. Hoe meer wij helen en liefde voor onszelf voelen, hoe meer we liefde worden.
Dit is Hoger Bewustzijn.

Energie.
Ik wil een uitstapje maken naar het begrip energie. Voor mij bestaat alles uit energie. Als we ervan uitgaan dat alles energie is, dan bestaan ook wij uit energie. Ons lichaam, onze gevoelens, gedachten en overtuigingen, allemaal energie. Energie beweegt en stroomt. Energie creŽert en manifesteert. Alle energie is verbonden met elkaar. Als wij deze gedachtegang verder volgen, dan kunnen wij ervan uitgaan dat alle energie elkaar beÔnvloedt. Zo hebben emoties invloed op onze gedachtes en ons lichaam. Overtuigingen hebben dat op ons gevoel en lichaam. Ons lichaam beÔnvloedt weer onze gevoelens en overtuigingen. Dit proces speelt zich binnen in ons af, maar blijft daar niet opgeborgen. Deze energieŽn trillen de wereld in.

Een voorbeeld.
Denk eens aan 'oorlog' en spreek het woord uit. Doe dat daarna met 'liefde'. Voel de energie van beide woorden. Zij zijn verschillend. Voelen verschillend. Gebruiken wij regelmatig bijvoorbeeld het woord 'oorlog', dan sturen we die energie, iedere keer weer, de ether in. In de voetbalsport en ook in het bedrijfsleven hoor ik altijd aan 'oorlog' verwante termen. 'Wij binden de strijd aan met...'. 'Wij zullen overwinnen..'. Het is altijd 'oorlog' tussen Ajax en Feijenoord. Er zijn mensen die daar op resoneren, uit herkenning. Die zoeken elkaar op en bevestigen elkaar.
Denk nu weer aan 'liefde' of 'vrede'. Wat gebeurt er met je energie? Waarschijnlijk voel jij je lichter worden of blijer of rustiger. Velen van ons resoneren op deze energie. Voelen dat het woord ons hart raakt. Voelen dat het licht en vriendelijk maakt. Dit licht straalt de wereld in. Mensen die op dezelfde manier in het leven staan, komen op dit licht af. Dit genereert positieve energie in gesprekken en de dingen die wij samen ondernemen. In tegenstelling tot 'oorlog', dat onze energie zwaar en donker maakt.
Taal die wij gebruiken heeft invloed op de energie in onszelf en op de interactie met anderen. Zij beÔnvloedt de wereld en ik denk dat wij ons daar te weinig bewust van zijn.

Een metafoor.
Aannames en overtuigingen die in angst zijn geworteld, houden onszelf en de wereld in een zware donkere energie gevangen. Stel dat een kamer donker is. Je ziet geen hand voor ogen. Er is geen spleetjes licht. Dat is eng. Deze zwarte energie stroomt door de muren naar buiten. Ontsteken we een lucifer dan wordt een klein gedeelte van de kamer zichtbaar. Iedere keer dat een lucifer wordt aangestoken, lost een beetje angst op. Het gaat zachtjes aan schemeren. Hoe meer licht in de kamer schijnt, hoe meer we helen. Deze redenering kan ook worden omgedraaid. Wordt angst losgelaten, dan ontstaat er ruimte voor het licht. Licht staat in dit geval voor mooie gevoelens, voor positieve overtuigingen, voor lichte kleuren en energie, voor Liefde. En dit licht straalt vervolgens door de muren de wereld in.

Ik ben geen wetenschapper, maar wil toch het volgende kort aanstippen.
Energie is trilling. En als alles energie is dan bestaat alles uit een trilling. In de wis- en natuurkunde heet dat frequentie. Iets heeft een hoge of lage frequentie. Geluiden hebben een trilling, maar ook kleuren en gevoelens. Hoe lager de toon op de piano, hoe lager de frequentie (Hertz). Een donkere kleur heeft een lage trilling. Ook een pijnlijke emotie heeft een lage trilling. Sombere gedachten hebben een lage trilling. Destructieve uitingen hebben een negatieve energie en trillen daarom langzamer. Ze staan allemaal in verbinding met elkaar en beÔnvloeden elkaar. Het tegenovergestelde is even waar. Een hoge toon heeft een hoge frequentie. Een poitief gevoel heeft een hoge trilling. Een hoge trilling (van licht) weerkaatst in een heldere lichte kleur. Positieve gedachten en uitingen trillen snel en hebben een hoge frequentie. Allemaal wetenschappelijk bepaalt. Vandaar dat leven van uit respect en liefde, die een hoge trilling hebben, een steeds hoger energetisch niveau bereikt.
Dit is Hoger Bewustzijn.

Hoger Bewustzijn in Liefde.
We hebben bovengenoemde kennis nodig om Hoger Bewustzijn in de kern te kunnen bevatten. Liefde betekent afwezigheid van angst. Als wij bang zijn voor onze inhoud, voor wie wij in wezen zijn, dan zijn we de vijand van onszelf. Zoals we nu weten heeft angst een lage langzame trilling en is donker van kleur. Iedere keer dat wij afscheid nemen van een specifieke angst, voelen we ons beter in ons vel zitten. De frequentie verhoogt en er verschijnt meer licht in onze energie. Dat heet Helen. Wij worden stukje bij beetje bewust van wat er op alle niveaus in ons aanwezig is. We maken op een steeds dieper niveau contact met onszelf, voelen steeds meer liefde. Onze gemoedsrust neemt toe. Totdat we alles hebben zien passeren. Dan hebben we de staat van verlichting bereikt: wij zijn Licht, wij zijn Liefde.
In dit proces waarin wij tot Hoger Bewustzijn komen, ervaren wij meer rust en vrede. In verbinding met de wereld en, heel duidelijk, in contact met anderen. Mensen zijn niet meer bedreigend. Er ontstaat een sereniteit in de verbinding. Wij hebben afscheid genomen van onze existentiŽle angsten en leven in Liefde.

Probeer het volgende eens:
Sluit je ogen.
Voel de liefde, de zachtheid in je lichaam.
Voel de zachte energie vlak om je lichaam heen.
Voel de energie tot 12 meter om je heen. De energie in jou is dezelfde als om je heen.
Voel alles en iedereen in die energie van 12 meter.
Zie jezelf als klein lichaam in een oneindige zee van energie. Je staat in verbinding met het grote energieveld om je heen.
Energie creŽert; jouw energie resoneert in het Veld, die jouw wereld creŽert. Jij bent dus de schepper van jouw leven.
Hoe hoger de trilling van jouw energie, hoe gelukkiger, overvloediger en liefdevoller jouw leven wordt.


Burn-out, stress, onzeker, onrust, moe, crisis
zelfvertrouwen, zichtbaarheid, assertiviteit, balans, geleefd worden, grenzeloosheid, emotionele stabiliteit, emoties, gevoel, innerlijk leiderschap,
relatieverbetering, weerbaarheid, kwetsbaarheid, energie, omgaan met hiŽrarchie,
zelfrespect, eigenwaarde, chakraís, sexualiteit, emotionele transformatie, angst,
veiligheid, dualiteit, samenwerking, vertrouwen, betrokkenheid, conflict, verantwoordelijkheid, onderstroom, communicatie, verbinding, innerlijke groei,
innerlijke ontwikkeling, autonomie, authentiek, stuur in handen, waarden,
effectief functioneren, kwaliteiten, talenten, vaardigheden, gedragsverandering, weerstand, zelfonderzoek, gedragspatronen doorbreken, overtuigingen loslaten, loslaten,
persoonlijke effectiviteit,
Nieuw leiderschap, Moreel leiderschap, cultuurverandering, voorbeeldfunctie, zelfreflectie,
dienstbaarheid, respect, integriteit, anderen aanzetten tot groei, transformatie, over muurtjes heen kijken.